chef

Janez Bratovž – kuharski mojster Chef , sodi v sam vrh ne samo slovenske, pač pa tudi svetovne kulinarike. Velja za pionirja sodobne slovenske kulinarike in seznam njegovih kuharskih izkušenj je bogat, pester in kreativen. Krožniki so pripravljeni z najvišjo mero okusa in znanj.

Janez Bratovž je v življenju poskusil veliko, tudi molekularno kuhinjo in na koncu ugotovil, da je najboljše tisto, kar je tudi najbolj enostavno. Bil je med prvimi v Sloveniji, ki je začel poudarjati pomen kakovostnih sestavin, in ljubljanska tržnica je že 20 let njegova vsakodnevna jutranja postojanka. Zanj je najpomembnejša osnovna sestavina. Kot pove sam: »Če imaš dobro sestavino, ni treba uporabljati raznih kuharskih tehnik. Zato je moja hrana enostavna. Rad imam čiste, naravne okuse. Najraje slišim, da nekdo reče, da je pri meni jedel korenje, ki ima okus kot pred 40 leti.«

Jedi Janeza Bratovža temeljijo na odnosu med štirimi osnovnimi elementi: zemlja, voda, zrak in ogenj. Voda je znamenje slanega, ogenj grenkobe, zrak kislega in zemlja sladkega okusa. Atmosfera v JB restavraciji in suvereno domiselne jedi Chefa pričarajo obiskovalcem ozračje harmonične razkošnosti.

Previous
Next

Jb restavracija

JB Restavracija je zgodba družine Bratovž in plod družinske ljubezni in sodelovanja. Sem si hodijo razvajati brbončice tudi največji gurmani. Začetki restavracije segajo v leto 1992, ko se je Janez Bratovž vrnil iz tujine kjer se je 5 let izobraževal in nabiral nova znanja na področju kulinarike.  JB Restavracija  in glavni kuharski Chef Janez Bratovž sta bila prva iz Slovenije uvrščena na lestvico The World`s 50 Best Restaurant na svetu.

Janez trdi, da v vrhunski kuhinji ne narediš vse sam in ni dovolj, da imaš svoje kreativne in vrhunske ideje. Pomembna je tudi prava ekipa, kajti en človek ne more narediti vsega sam. V JB restavraciji  namreč aktivno sodeluje in ustvarja cela družina; sin Tomaž, ki je desna roka pri ustvarjanju vrhunskih kulinaričnih specialitet, hči Nina, ki nosi naziv somellier 3. stopnje in skrbi za vinsko karto, strežbo in komunikacijo med osebjem, gosti in mediji in žena Ema, ki zaokroža celoto s tem, da pokriva celotno področje managementa.

Verjetno ni naključje, da ima JB restavracija svoj sedež na Miklošičevi cesti 19, ki jo je zasnoval največji slovenski arhitekt vseh časov Jože Plečnik. Kljub temu, da je pozicionirana v mestnem vrvežu, ambient predstavlja umirjeno in elegantno oazo, kjer se lahko gostje sprostijo in v miru družijo ob odlični hrani in pijači. Čiste linije in popolnost opreme ponujata doživetje za številne turiste, ki se navdušeno vračajo. JB restavracija predstavlja tudi prostor za poslovna kosila ali srečanja in druženja večjih skupin kakor tudi romantične večerje v dvoje. Strokovnost in prijaznost strežnega osebja pa zagotavljata, da se gostje počutijo prijetno in se radi vračajo – znova in znova.

Previous
Next

NAGRADE ZA POSEBNE DOSEŽKE

RESTAVRACIJA

2009:
Confrerie de la Chaine des Rotisseurs – Conseiller Culinaire du Bailliage de Slovenia

2010:
The Spelegrino World 50 Best Restaurant 89. mesto
Europa Gourmet City Guide Der Feinschmecker 3F

2013:
The Daily Meal Best Restaurants in Europe 10. mesto
Priznanje za življensko delo za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike
Gault-Millau 2 haubi, 16 točk

2014: Life Learning Academia – Ambasador znanja

2019:
Uvrstitev na seznam – The World 50 Best Discovery
GaultMillau 2 haubi, 16,5 točk
The Slovenian Restaurant Awards – Regional Winner

KNJIGA

2008:
Zemlja morje: okusi iz Slovenije, nagrada »najlepša slovenska knjiga leta« v kategoriji monografij

2009:
SOF, Grand Prix za celostno grafično podobo New York Festival, bronasta nagrada za knjigo Zemlja morje: okusi iz Slovenije The Best Cook Book, Pariz, nagrada »najlepša knjiga v regiji« za knjigo Zemlja morje: okusi iz Slovenije

2019:
SOF, Grand prix 3x zlata za knjigo Janez Bratovž – JB Restavracija
ADSTARS Festival – kristalna nagrada
ADC*E največkrat nagrajena oglaševalska dela Creativity International Graphic Design and Advertising Awards