literatura

Nova knjiga Janez Bratovža, ki poleg chefove kuhinje, predstavlja tudi izvor prvovrstnih lokalnih sestavin. Knjiga je kulinarično popotovanje do Bratovževih dobaviteljev najboljših sestavin, ki navdihujejo chefovo kreativnost, predstavljeno skozi 40 receptov Bratovževih mojstrovin.

Knjiga je posebnost v kulinarični literaturi, saj je vsak izvod knjige unikaten, namreč prav vsaka naslovnica je drugačna in ročno poslikana. Knjiga je na voljo v JB restavraciji in knjigarnah po Sloveniji, lahko pa nam tudi pišete in naročite svoj izvod: info@jb-slo.com

Knjiga je delo odlične ekipe, pod katero so se podpisali:

chef  – Janez Bratovž,

pisatelj – Noah Charney,

fotograf portretov  – Matjaž Tančič,

fotografinja hrane – Manca Jevšček,

in oblikovalec – Žare Kerin.

Previous
Next

janez bratovž
jb restavracija

»V knjigi smo JB-jevo domovino Slovenijo raziskali tako, da smo jo temelitjo prečesali in obiskali njegove najljubše dobavitelje. Izbral je dvajset sestavin, na lovu za njim pa smo obiskali dvajset odročnih lokacij. Potovali smo od obale Jadrana do Alp ter od Panonske nižine predstavili s sestavinami, ki so tu na voljo skočil pa tudi čez mejo, v hrvaško Isto in Kvarner ter italijansko stran Brd.

JB je rdeča nit oziroma protagonist knjige, sicer pa smo v vsakem poglavju opisali eno sestavino in njenega proizvajalca. Ti kmetovalci, pridelovalci in prodajalci so junaki zgodbe o iskanju najboljšega v Sloveniji, ki jo pipejo potovanja izjemnega kuharja. Z veseljem sem bil del te pustolovščine. Moja naloga je bila, da predstavim proizvajalce in sestavine, pri čemer sem bil »prisiljen« pokupati bogat nabor raznoraznih dobrot.

Potovala sva skupaj z Matjažem Tančičem. Vrhunskim slovenskim fotografom, ki živi na Kitajskem in je za svoje delo preječ že mnogo nagrad, med njimi…«

Odlomek iz knjige

zemlja morje
okusi iz slovenije

»Ob naslovu knjige negote pomislimo na dva od štirih temeljnih elementov: na zemljo in vodo. In kje sta potem še zrak in ogenj Zastopana sta v paleti jedi, ki jih je razvil kuharski mojster Janez Bratovž iz Slovenije. Njegova kulinarika izhaja iz razmerja vseh štirih temeljnih elemetnov, ki imajo ustreznice v simbolik.

Ne le da vsi štirje ustrezajo štirim človeških temperamentom, z njimi so simbolno povezani tudi okusi. Tako ustreza vodi slano, ognju grenko, zraku kislo in ostro ter zemlji sladko. Bratovževa kuhinja torej celostno nagovarja posameznika ali skupino in je premišljena sestava okusov, ki so razvrščenih v trden sistem štirih elementov, v katerem se okusi medsebojno niti ne uničujejo nit ne merijo.

Nasprotno: tako kot štirje elementi se predvsem spreminjajo in prelivajo drug v drugega. Upoštevati temeljne elemente namreč pomeni razumeti velike gastronomske, bolje rečeno kulinarične sinteze, ki dajejo večkrat tudi imaginarnemu povsem urejeno naravo. Torej doseganje sozvočja okusov, vonjav, barv, oblik…«

Odlomek iz knjige